انواع جعبه دارویی که با نام بچه جعبه نیز شناخته می شوند، از گذشته تا کنون با تغییرات زیادی رو به رو شده اند. از آنجایی که این جعبهها به طور مستقیم با سلامت افراد در ارتباط هستند، طراحی و فرآیند ساخت آنها بسیار مهم و حساس میباشد. با هدف آگاهی بخشیدن به تولید کنندگان محترم دارو در زمینه انواع بسته بندی آن، این نوشته تدارک دیده شده است.
دارو از جمله: قرص ، کپسول ، شربت ، پماد ، آمپول ، باند های جراحی و غیره از موضوعات مهمی در سلامت آدم ها هستند. از این رو اهمیت پک بسته بندی آنها در صنعت بسته بندی افزایش یافته است.
همان طور که میدانید، در تولید جعبههای دارویی توجه به نکاتی همچون: حفظ سلامت دارو، مقاومت جعبه در برابر تراوش مواد ، استفاده از طراحی و یک تکنیک چاپی مناسب برای برندینگ و تبلیغات بسیار ضروری میباشد. پیشرفت تکنولوژی باعث ایجاد تکنیکهای نوین در فرآیند تولید انواع جعبه های دارو و انتخابهای بسیاری از بین تعداد روش های چاپی موجود در صنعت چاپ گشته است که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد. جعبه دارویی همان طور که از نامش پیداست یک مدل بسته بندی خاص به حساب می آید و بعضی از مدل آنها با آن می شناسند.
انواع جعبه بسته بندی دارو
فرآیند تولید و ساخت انواع جعبه دارویی با اهدافی همچون محافظت و نگهداری از دارو و استحکام بالا در برابر عواملی همچون اکسیژن، رطوبت و گرما انجام می شود تا زمانی که محصول دارویی درون جعبه به دست مصرف کننده می رسد، از هرگونه آلودگی به دور باشد. بسته بندی این نوع جعبهها بیشتر مقوایی و کارتنی است، اما جعبههای مقوایی به دلیل ایمنی و کیفیت بالا، مجموعِ هزینهی سفارش کمتر و غیره، پرطرفدار ترین انتخاب برای بسته بندی های دارویی میباشند.
باید بدانید که جعبههای مقوایی دارویی به دلیل ساختار تولیدی دقیق و حساسی که دارند، به هیچ وجه اجازه نمیدهند، دارو به بسته بندی نفوذ و در درمان مصرف کننده اختلالی ایجاد شود. در طراحی این نوع جعبهها ضروری است که همیشه هشدارهای لازم و مهم با طیف رنگی خاص و برای افراد نابینا یا کم بینا با فونت بریل درج شود.
پارامترهای اصلی جعبه مقوایی
با در نظر گرفتن وزن محصول دارویی، معمولاً در فرآیند تولید جعبههای مقوایی دارویی، استفاده از مقوای ایندربرد تک لایه که با نام مقوای دو رو سفید نیز شناخته می شود، بهترین انتخاب است. در روند تولید جعبههایی دارویی با استفاده از مقوای ایندربرد، از آنجایی که دو طرف سطح مقوای ایندربرد با پالپ تمیز و با کیفیت پوشیده شده و اجازه نمی دهد محصول دارویی با سطح جعبه تماس یابد، میتواند در نگاه اول دو حس بهداشتی _ دارویی بودن را به راحتی در مصرف کننده خلق کند.
همچنین تعدادی از شرکت های تولید جعبه های مقوایی از مقوای پشت طوسی نیز در فرآیند ساخت جعبه های دارویی خود استفاده می کنند، اما استفاده از این مقوا تفاوت هایی با مقوا ایندربرد دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.
مقوای ایندربرد چه تفاوتی با دیگر مقواها دارد؟
از جمله رایج ترین و ارزان ترین مقواهای موجود در بازار مقوای پشت طوسی برای بسته بندی دارو است. به همین دلیل ممکن است برای خریداران این سوال مطرح شود که مقوای ایندربرد چه تفاوتی با مقواهای معمولی مانند مقوای پشت طوسی دارد که بهترین انتخاب برای تولید انواع جعبه دارویی شناخته میشود؟
مهم ترین تفاوت این دو مقوا، استفاده از لایه پالپ در روند تولید جعبههای مقوایی مختلف است. در استفاده از مقوای ایندربرد برای تولید جعبه های دارویی از دو لایه پالپ سفید رنگ استفاده میشود، اما در مقوای پشت طوسی همان طور که از نامش پیداست، تنها یک سمت آن سفید بوده که طرح چاپی بر روی آن درج میشود و طرف دیگر آن طوسی است، بنابراین طی بررسی ها و کسب تجارب، این مقوا برای تولید جعبههای دارویی مناسب نمی باشد.
مهم ترین نکات در تولید انواع جعبه دارویی
جعبههای دارو بخش جدایی ناپذیر از محصولات دارویی هستند و برای تولید آنها میبایست نکات مهمی را در نظر گرفت. از جمله:
طراحی و چاپ
طراحی و چاپ دو عامل مهم در روند تولید انواع جعبه دارویی هستند. زیرا میتوانند بعد از درج شدن یک سری نوشته همچون: نام دارو، مقدار تجویز شده، تاریخ انقضا و یک تصویر مرتبط با برند تولیدی محصول دارویی، به جعبه ظاهری منحصر به فرد ببخشند. اعمال این موارد در شرکت کارتن سازی مد نظر انجام میشود ولی لازم است تا موارد فوق تا قبل از چاپ در یک فایل چاپی دریافت گردد تا خط به خط موضوعات و طرح گرافیکی بررسی و سپس تایید چاپ داده شود.
از آنجایی که همه شرکتهای تولید دارو، سعی میکنند از یک طرح منحصر به فرد برای تبلیغات و متمایز شدن از سایر کسب و کارها استفاده کنند، این جعبه ها می توانند با چاپ افست تولید گردند. فرآیند چاپ افست نتیجه واضح تر و با کیفیتتری در زمینه رنگ، لوگو، کیفیت و طرحهای چاپ شده دارد.
در زمان استفاده از کارتن مادر برای بسته بندی جعبه های مقوایی به غیر از چاپ بالا از چاپ فلکسو هم استفاده میشود. استفاده از افست با فرایند لمینت کارتن، قطعا کسب و کار های مرتبط با دارو سود بیشتری از فروش محصولات دارویی خود به دلیل داشتن یک کارتن شکیل و زیبا بدست خواهند آورد.
نوع دیگری از روش های پر طرفدار چاپ، چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی است. فرآیند این چاپ به طور خلاصه مانند استفاده از مهر است، به طوری که ابتدا طرح مد نظر مشتری برروی یک کلیشه آماده می شود و سپس با قرار گرفتن مستقیم کلیشه طرح دار برروی سطح چاپی، طرح مورد نظر آماده می شود. اگر چه کیفیت چاپ فلکسو کمتر از افست است، اما برای کارتن های بزرگ مقرون به صرفه تر است.
مدل های گوناگون
مدل های گوناگونی برای تولید جعبه دارو وجود دارد که می توان به چهار درب (درب آمریکایی) برای کارتن مادر و ته قفلی و درب دارویی برای بچه جعبه ها (جعبه های کوچک) به عنوان عمومی ترین انتخاب میباشد و همچنین مدل زیره رویه (تلسکوپی)، بسته بندی های کیبوردی و جعبه های کشویی که کم کاربرد ترین می باشند، اشاره کرد.
مقاومت بالا در برابر آسیب های فیزیکی و زیست محیطی
یکی دیگر از دلایل نگهداری محصولات دارویی در جعبه های استاندارد، محافظت از داروی درون جعبه در برابر عواملی است که میتوانند به راحتی به دارو آسیب برسانند مانند آسیبهای فیزیکی همچون فشار، ضربه یا افتادگی میتوانند در حین حمل و نقل دارو، از شرکت تولیدی دارو به دست مصرف کننده رخ دهند یا عوامل زیست محیطی مانند رطوبت، گرد و غبار یا تابش نور خوشید می توانند وارد جعبه دارو شوند و کیفیت آن را از بین ببرند. اینجاست که متوجه اهمیت جعبههای بسته بندی در طول مسیر حمل و نقل برای محافظت از دارو و ایمن نگه داشتن آن تا مسیری که مصرف کننده جعبه را بدست بگیرد، خواهید شد.
کیفیت در جعبه بسته بندی دارویی و یا تجهیزات پزشکی در صادرات بسیار پر اهمیت است. اگر جزء آن دسته از تولید کنندگانی هستید که میخواهید پس پوشش بازار داخلی، وارد بازار خارجی شوید لازم است انتخاب بهترین مواد اولیه در تولید پک دارویی را در الویت کارتان قرار دهید.
بسته بندی مقرون به صرفه
حتی با رعایت مواردی از جمله: طراحی و تولید یک جعبه سبک وزن و مشتری پسند، استفاده از برچسب اصالت کالا، اعلامیه های هشدار و غیره در روند چاپ و تولید انواع جعبه دارویی قیمت نهایی آن گران نخواهد شد. زیرا قیمت بالا، برای شرکت های دارویی که به تعداد زیادی جعبه دارویی با کیفیت برای تبلیغ برند خود نیاز دارند، به هیچ وجه مقرون به صرفه نمیباشد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم، شما را با انواع جعبه دارویی و باید ها و نبایدهای خرید و سفارش آن آشنا کنیم. امروزه فروش محصولات دارویی با نوع بسته بندی جعبه ارتباط مستقیم دارند، بنابراین برای سفارش جعبه دارویی منحصر به فرد خود، در صورتی که هنوز سوالاتی در ذهن دارید، با کارشناسان ما با شماره ۱۶۲۰-۹۱۰۰-۰۲۱ تماس بگیرید، همچنین میتوانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه مطرح نمایید.